Årets julklapp 2016

VR-glasögonen

VR-glasögonen blev utsedda till årets julklapp 2016 av Handelns Utredningsinstitut.

VR står för virtual reality och på svenska blir det virtuell verklighet.

årets julklapp 2016

Motivering

Så här skriver Handelns utredningsinstitut (HUI) i sin motivering:

“Vi lever i den digitala tidsåldern med ständigt ny teknik samtidigt som vi lever i ett upplevelsesamhälle där vi förväntar oss mervärden och förstärkta upplevelser i de flesta situationer.
VR-tekniken tar fasta på dessa två trender i kombination. VR-glasögonen som symbol för den nya VR-tekniken och jakten på upplevelser har fått sitt genombrott i år och efterfrågan ökar. Barn som vuxen låter sig förflyttas ut ur hemmet och rakt in i den virtuella verkligheten.”

“Vi lever i den digitala tidsåldern med ständigt ny teknik och nya produkter samtidigt som vi lever i ett upplevelsesamhälle där vi förväntar oss mervärden och förstärkta upplevelser i de flesta situationer. Med VR-glasögon kan man uppleva den virtuella världen på ett helt nytt sätt. Spelvärlden är först ute och här återfinns det största utbudet just nu. Andra möjliga användningsområden är ett museibesök eller en föreläsning, underhållning med konserter och teaterföreställningar eller bara att hålla kontakten med släkt och vänner. Med en knapptryckning kan vi förflytta oss ut ur våra hem och rakt in i spelet, filmen, konserten eller föreläsningen. Även företag och organisationer kan dra nytta av VR-tekniken. Konsumenter utrustade med VR-glasögon kan få en bättre uppfattning om nya produkter och hur de används. Inom äldrevården kan man liva upp tillvaron för de gamla, stadsplanering och byggindustri med stora och kostsamma projekt kan testa sina idéer på ett verklighetstroget sätt innan de realiseras.”

“− Även om VR-revolutionen inte är här fullt ut ännu är detta året då tekniken slog igenom, säger Lena Larsson VD på HUI Research. Årets Julklapp 2016 är en symbol för digitaliseringen och ny teknik kopplat till den starka upplevelsetrenden. Efterfrågan på VR-glasögon kommer sannolikt att explodera framöver i takt med att utbudet och användningsområdena ökar.”

Årets julklapp 2017