Har du kört fast och har slut på idéer inför julen – här har vi samlat förslag och julklappstips i en mängd kategorier. Kategorier att … Läs merJulklappstips
Julklappar & tradition
Att dela ut julklappar är oss en kär tradition. Men hur började det?
Nedan kan du läsa om lite julklappsfunderingar i allmänhet och julklappens tradition och historia i synnerhet.
Letar du julklappar? Gå direkt till julklappstips!
Är julklappar bra eller dåligt?
Julklappar är något som många av oss tycker om att ge, och att få, på julaftonens eftermiddag och kväll. Andra är inte lika förtjusta i fenomenet.
Några orsaker till det senare är att julklappar skapar stress, kostar pengar och inte sällan köps för sakens skull – med resultatet att vi river omslagspappret av saker vi inte vill ha, och ger bort noggrant inslagna prylar vi innerst inne inte tror att mottagaren önskat sig.
Inte konstigt då att köp och sälj-siterna på internet översvämmas av begagnade julklappar veckorna efter julafton.
Att älska julklappar
Nu undrar du kanske vad detta är för negativa tankar, till råga på allt på en webbplats som är dedikerad helt och hållet åt just den inslagna julgåvan.
Ja, det kan man kanske fråga sig, men trots allt så älskar jag julklappar, och då framförallt den grundläggande idén, nämligen den att den som har det gott ställt ger till den som inte lika mycket har.
Det är till exempel därför jag tycker att klapparnas plats i julfirandet först och främst är för barnens skull.
Julklappar till barnen
Visst finns det saker att gnälla om även här, eftersom de familjer som har det gott ställt kan ge fler och dyrare presenter till sina barn, vilket kan leda till avundsjuka på till exempel skolgården.
Men grundtanken är förstås att vuxna som vanligtvis har mer, ger julklappar till barnen som har mindre.
De rika kan ge till de fattiga (fast undersökningar har visst visat att de som är bäst på att ge är de som inte har så mycket själva). Invånare i länder med bättre ekonomi kan skänka olika typer av gåvor eller pengar till länder som inte har lika stora resurser.
Bästa julklappen är att ge!
Grundtanken med julklappen är alltså inte att få, utan att ge.
Och handen på hjärtat; för det flesta av oss som kommit upp i en viss ålder är det också att ge det som behövs till den som behöver, som är den bästa julklappen man kan få.
Hur började det?
Men hur blev det då så här? Hur började traditionen med julklappar? Varför heter det julklapp? Finns det historiska fakta att vaska fram, eller är allt höljt i dunkel?
Jag ska nedan försöka ge några svar på dessa frågor, men ta det med en nypa salt, några riktiga källor har jag inte till informationen som jag hittat lite här och lite där på det världsomspännande spindelnätet.
Julklappens tradition och historia
Här läser du om julklapparnas historia, det vill säga berättelsen om hur traditionen uppstod och hur julklappen fick sitt namn.
Julklappar historia
Man brukar säga att om vi ska förstå vår samtid, måste vi känna till och förstå vår historia. Det kanske inte är superviktigt att känna till julklapparnas historia, men det är både roligt och intressant.
Den svenska julklappstraditionen har några hundra år på nacken. En del tror att det började med de tre vise männens gåvor till den nyfödde Jesus, men riktigt så långt tillbaka i tiden ska vi inte.
Istället var det i det gamla bondesamhället det började. Bönderna gav i juletid sina pigor och drängar bättre och mer mat och dryck än i vanliga fall.
Det var också vanligt att de fattiga fick ta del av dessa gåvor. När väl denna tradition hade etablerats var steget inte långt till att ge både de fattiga och nära och kära en julklapp.
Nuvarande julklappstradition
Det påstås att julgåvor delades ut redan på medeltiden, men att den nuvarande traditionen utvecklades på 1700-talet, då bättre bemedlat folk, till exempel i herrgårdar och prästgårdar, roade familj och vänner genom att ge varandra presenter i jultid.
Klapparna på den här tiden var för det mesta hemmagjorda, och först i början av 1900-talet blev det vanligt att julklappar såldes i affär.
Nyårsgåvan och julbocken
När vår nuvarande julklappstradition började ta form konkurrerade den ut en annan och betydligt äldre tradition, nämligen den att ge varandra nyårsgåvor. Detta lär ha skett just på 1700-talet, vilket bekräftas av bevarade tidningsartiklar från denna tid.
På 1800-talet fick julklappsutdelandet en fastare ritual. Då var det julbocken som stod för utdelningen. Men det var längesedan julbocken pensionerades, redan i början av 1900-talet blev han utbytt mot jultomten.
Numera är julbocken mest känd för att bli nedbränd i Gävle en gång om året.
Ordet julklapp
Men var kommer då ordet julklapp ifrån, vad är dess ursprung?
Jo, det sägs komma från en sed som är känd från åtminstone 1600-talet. Ungdomar, både pojkar och flickor, drog runt i byarna och fick på olika sätt folk i stugorna att öppna ett fönster eller ytterdörren.
När dörren eller fönstret öppnades slängde man helt sonika in ett vedträ eller kanske en halmdocka i huset.
På det inslängda vedträet kunde ett elakt rim eller en vers av ekivokt slag vara fäst. Dessa rim är en slags föregångare till vår tids julklappsrim.
Ett sätt att få folk att öppna sina hus var att helt enkelt knacka, banka, eller klappa på dörren. Det sistnämnda – klappning – är det som ordet julklapp bildats ur.
Och tur är väl det, för annars hade det hetat julknack eller julbank, och det hade känts helt fel!